Niska- ja hartia-alueen vapautus -käsittely sisältää aina myös kehon etuosan lihasten käsittelyä.

15.03.2023

Miksi käsittelen niskakipuisen asiakkaan hartioiden ja yläselän lihasten lisäksi aina myös kallonpohjan ja kaulan alueen lihaksia?

Useimmiten niska-hartia-asiakas kokee kipua lapojen välissä, hartiassa tai niskan alueella. Vaikka kipu tuntuu kehon selkäpuolella, on tärkeää kiinnittää huomioita kehon etupuolen lihaksiin. Niskakivun syy voi löytyä esimerkiksi kaulan alueen lihasten jännitystiloista, minkä seurauksena yläselän lihakset joutuvat ylivenyttyneeseen ja/tai inaktiiviseen tilaan ja kipeytyvät. Niinpä Niska ja hartia-alueen vapautus – hierontahoito sisältää myös yläkehon etupuolen lihasten hieronnan ja/tai mobilisoinnin. Yleensä hoito aloitetaan käsittelemällä selinmakuulla kaulan- ja niskan lihakset sekä kallonpohja. Tarvittaessa käsitellään myös rinta- ja olkavarren lihakset.

Kaulan lihakset (scalenukset) ovat apuhengityslihaksia ja kaularangan sivutaivuttajia. Niiden jännittyminen voi aiheuttaa niskan alueen kipua. Scalenusten triggerpistesäteily heijastuu lavan viereen. Scalenusten kuormituksen eli jännityksen syynä voi olla pallean jännitystila.

Päännyökkääjälihakset (sternocleidomastoideus) kuormittuvat erityisesti silloin kun pää on voimakkaasti eteenpäin työntynyt eikä kaularangan suoristaminen onnistu. Päännyökkääjälihaksen jännitys voi heijastaa kipua korvan taakse, ohimoon ja leukanivelen alueelle.

Kallonpohjan lihasten eli ns. niskarusetin alueen lihasten kireys voi aiheuttaa päänsärkyä. Kallonpohjan lihasten rentoutuminen voi helpottaa myös purentalihasten jännityksiä.

Pitkittyneen tai toistuvan niskakivun syyn selvittäminen ja hoito

Manuaalinen terapia voi helpottaa kipua, mutta pitkittyneessä tai toistuvassa kiputilassa on syytä lähteä kartoittamaan koko kehon toimintaa. Voit saada tähän apua mm. osteopaatin vastaanotolla. Osteopaatti käsittelee kehoa kokonaisuutena, ja pystyy auttamaan esim. kehon epäsymmetrioiden kanssa.

Niskakipua voi ennaltaehkäistä mm. parantamalla ergonomiaa, lyhentämällä staattisten asentojen kestoa sekä tekemällä lihasvoimaa- ja kestävyyttä parantavia harjoitteita. Mikäli niskakivun taustalla on lihasten heikkoutta ja/tai inaktivoitumista, on tärkeää aloittaa heikkojen lihasten voimaharjoittelu. Voimaharjoitteluun saat neuvoja esim. fysioterapeuteilta. Niskan ja hartianalueen vahvistamiseen löytyy myös verkkokursseja.

Niskakipuisen on hyvä pysyä aktiivisena.

Milloin lääkäriin?

On olemassa oireita ja tilanteita, jolloin täytyy mennä lääkäriin lisätutkimukseen. Näitä ovat niskakivun suhteen mm. seuraavat tilanteet:

Niskakipu ei helpotu levossa

Trauma tai kaatuminen

Todella jäykkä niska

Aiempi syöpähistoria

Lähteet:

Hoida itse niskaasi-opas. Selkäliitto. https://selkakanava.fi/selan-hoito/niskakivun-hoito/hoida-itse-niskaasi-opas. Viitattu 12.12.2022.

Niskakipu (aikuiset). Käypähoitosuositukset. https://www.kaypahoito.fi/hoi20010. Viitattu 26.10.2022.

Osteopaatti Jutta Aallon artikkeli verkossa https://juttaaalto.fi/artikkelit/niskakipu-mista-kipu-johtuu-ja-mita-tehda/ Viitattu 26.10.2022.